Lettland nästa!

Goddag kära vänner! Idag tog jag en riktigt lång sovmorgon, jag och Kåge kommer ju inte sova särskilt mycket de senaste dagarna.. hehe. Jag vaknade vid 7! Det är nog den senaste tiden jag gått upp. Jag tassade upp från min mjuka säng och gick till köket där jag beredde min frukost.

Efter frukosten har jag bara packat, packat och packat. Det är så svårt att veta vad man ska ha med sig. För er som inte vet vad jag packar till är det till Lettland. Jag och Kåge ska fara dit och vara där i några dagar nu, vi ska även fira ett hejdundrades nyår där - det ska bli himla roligt!

Ska man ha med sig den rutiga finskjortan, den med raketer och fyrverkerier på eller ska man ta med sig den guldglittriga med en tillhörande hatt? Det är så svårt! Jag gick över till grannpojken (Olle - jag välsignar den pojken!) som fick vara lite av ett smakråd och nu är packningen äntligen klar. Om jag ångrar mig är det bara att köpa någon fin nyårsskjorta där nere!

Klockan 15 kommer färdtjänsten.. jag är väldigt spänd! Det ska bli så roligt, jag och Kåge "taggar" - som ni ungdomar kallar det så snyggt.

Ha ett par himla sköna dagar nu kära vänner. Hoppas ni får en lika rolig nyårsafton som jag och så träffas vi igen år 2009!

/Bestefarsan


Jag och Olle packar så snyggt, ursäkta röran!

Välsignad är denna lördag

Hej kära vänner! Nu har jag precis kommit hem från schackklubben. Det är så att vi "gamla gubbar" träffas den 27:e december varje år för att byta julklappar. Man köper en present och lägger den i en säck med alla andra klappar. Sedan får man dra upp en klapp som man sedan får öppna och ta hem. Vi avslutar alltid julklappsutdelningen med ett parti "rund-schack". Rund-schack spelar man så här: Det är två lag, jämnt fördelat. Sedan ställer man sig på ett led, den första i ledet gör ett drag, sedan är det den andres tur och så vidare. Det vinnande laget blir korade till rund-schackens julmästare.

I år var det vårat lag som blev "Rund-schackens julmästare 2009" och det är jag mycket stolt över. Vi hade trots allt Herbert i vårat lag, han är en riktig rackare på schack alltså - inte för att skryta eller så men jag gjorde en hel del smarta drag jag med!

I julklapp fick jag fem bönder, 2 torn och en burk inlagda ägg - tack så hemskt mycket Bert-Åke!

Innan jag slutar skriva och går och packar till Lettland ska jag bara lägga upp en bild på min snitsiga utstyrsel idag.


Hatt från Janssons hattmakeri
Peruk från Buttericks
Hundtandsmönstrad kavaj från Gubbshoppen
Rutig skjorta från Myrornas
Helfestlig slips från Gubbfavoriten
Gråa gubb-byxor från H&M
Skärp från H&M
Skor från kvarglömda saker (vårdcentralen)
Beige kappa från Gubbshoppen


Om det är någon som är nyfiken på vad jag hade i påsen är det min julklapp till schackklubben: En rubiks kub.

Ha det underbart!

/Bestefarsan

Julfirande i Härjis

Tjenixen (som jag säger så snyggt) mina vänner! Det har varit en jäktig vecka, hittills - kan ni hålla med om det? Jag har varit i Härjis (Härjedalen) nu sedan tisdags, jag kom hem idag på förmiddagen. Idag har jag varit i stan och shoppat på mellandagsrean. Innan jag berättar hur det var ska jag berätta om hur min jul varit.

Julen som vi firar uppe i Härjis är väldigt traditionell och det brukar vara samma visa varje år - även i år! Jo, vi samlas hela släkten uppe i stugan: det blir många barnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarns (osv) barn däruppe - vi är en väldigt stor släkt vi! På dan före dopparedan tar vi alltid en frisk och härlig långskidetur i det härliga vintervädret - även i år! Turen tog ungefär halva dan, vi stannade och åt en liten munsbit för att få energi till att fortsätta. På kvällen när vi kom hem hängde vi upp gamla strumpor vid den öppna spisen för att sedan gå och lägga oss i våra halmsängar.

Såhär ser alla traditionella julaftonar ut:

I självaste julaftonsgryningen går hela släkten ut i skogen för att leta reda på den finaste granen, innan vi hugger ner den i takt till "Fader Frost - sången" (väldigt känd dänga i Härjis). Upp på kälken med granen och fort in i stugan där vi sätter den i blöt och börjar klä den. I år var det de ungas tur - nästa år är det våran tur, vi "lite äldre" som man kan kalla det så snyggt.

När granen är klädd och humören på topp börjar vi koka risgrynsgröt till frukost. Den äter vi sakta och samtalar i lugn ton. Den som får mandeln, ja den får en liten klapp - inte på rumpan, utan en julklapp! Detta år var det Sylvester som fick mandeln. Han satte den i halsen och fick åka in på sjukan, men det är en annan historia!

Frukosten äter vi tills det är lunch - en riktig jullunch blir det. Med sillsallad, grönblad, ångkokad lax, bitter svampstuvning, gorgonsola, senapssill, potäter, palt, egenrullade köttbullar och mycket, mycket mer. Det är så gott, så gott - så vi äter maten i tystnad. Men innan ber vi bordsbön förstås!

När lunchen är äten, vid cirka 3, går vi till kapellet för en gudstjänst. Vi kommer hem i lagom tid då Kalle Anka har slutat, perfekt! Det här med Kalle Anka är så löjligt, vi lite "vuxna människor" - vi är lite för gamla för sådant trams!

Nu har mörkret börjat lägga sig i Härjis. Genom skorstenen kommer jultomten - helt nersotad som vanligt. Han ger oss klappar och vi ger honom en skål varm risgrynsgröt. Tomten går, genom dörren, till nästa hus med klappar och vi öppnar nu alla klappar.

När klapparna är öppnade och barnen glada äter vi resterna från jullunchen och lite risgrynsgröt. Efter det sätter sig Ewa vid pianot och vi skrålar julsånger så det står härliga till! Sen blir det äntligen dags för den traditionella juldansen runt granen! Vi dansar kvällen lång tills vi stupar i halmsängarna - då är julafton slut!

På juldagen sitter vi bara hemma framför brasan och tar det lugnt, eller kilar - som ni ungdomar kallar det så snyggt!

Jag antar att min jul firas på ett rätt så vanligt vis, har jag rätt?

Idag åkte jag i alla fall till stan för att handla på den efterlängtade mellandagsrean. Jag hittade lite krims-krams för rätt så bra priser: en lusekofta, manchesterbyxor, mjuka byxor i flanelltyg, vedkorg, ved och en gucciväska - helt äkta sa försäljaren!

Nu ska jag ta och gå till bädden, klockan är för mycket!

Från mig till er alla: ha en riktigt god jul!

/Bestefarsan


Naken tomte
Jag är hemskt ledsen, det blir varken ett foto eller ett fredagsklipp - istället bidde det ett helfestligt julvykort som ni kan kopiera och skicka till någon du tycker om! Tryck på höger musknapp och "Kopiera" eller "Spara bild som..." okej? Förstår du inte kan du bara skriva ett meddelande till mig så ska vi se om vi kan ordna det!

Viking Line med Mats-Ole

Hjärtligt hej mina vänner! Jag ska börja med att ursäkta mig för att jag inte skrev någonting igår. Jag råkade nämligen försova mig, vaknade klockan 3.30 och kände att jag hade sovit bort hela dagen. Jag tänkte därför hitta på något riktigt meningsfullt. Därför sände jag min brevduva till andra sidan stan - där Mats-Ole bor. Jag frågade om han inte ville följa med på kryssning med Viking Line. Han sände tillbaka sin brevduva och skrev att han sov! Jag blev helt förbryllad, jag var inte den enda som hade försovit mig! Men han skrev så snyggt att han gärna ville följa med i alla fall.

Så vi två, "gubbar" som man kan kalla det så snyggt, begav oss till båten och som tur var träffade vi en viss Sten som hade två biljetter på sig - men ångrade sig i sista sekund. Han kom på att han hade ryslig sjösjuka och gav därför biljetterna till oss, sicken tur man har!

Vi hade i alla fall förbannat (förlåt, men jag var tvungen att använda det ordet) kul! På kvällen var det nämligen skumparty som hette duga! Vi träffade även på två sköna damer - Gertrud och Berit hette dem, vi dansade natten lång tills båten anlände till Stockholm igen och vi gick hem till våra boenden, utan damsällskap tyvärr men med en vinflaska i handen som jag hade baxat, som jag kallar det så snyggt. Inte för att skryta eller så, men det var faktiskt jag som kom på ordet baxa(baxade/baxat/baxar) - men det finns nog inte så mycket mer att säga om den saken.

Nu ska jag sända Paloma (min brevduva) till Uffe, vi ska nämligen julhandla idag. Imorgon blir det en sista julklappsrusch innan jag tar jag färdtjänstens bil till Härjedalen, eller Härjis som jag kallar det så snyggt.


Idag har jag lärt mig att göra sådana här skojiga gubbar som kan uttrycka hur man känner. Ni får gärna kopiera om ni inte vet hur man gör dom här tecknena!

:) = Det är en glad gubbe, ser ni det?

:( = En sur gubbe, den kan ni göra om ni är upprörda!

:'( = Är ni ledsna? Använd då denna gubbe.


Längre än så har jag inte kommit i min tekniska utveckling, men det kommer!

Dagens bekännelse: Jag är kristen.

Ha det gött!

/Bestefarsan



En fin jänta och jag på skumpartyt.
Jag dansade så vilt så jag tappade min peruk... drack även mer än jag borde ha gjort - lär er inte av mig när det gäller sprithantering!


Grattis Ivar!

Hej go vänner! Min dag började runt 5 med en gryningspromenad i Djurgården - riktigt mysigt faktiskt. Jag ringde färdtjänsten och bad dem skjutsa mig dit. De låter otroligt irriterade varje gång jag ringer, det känns inte så trevligt. Nu på julen ska man vara både glad och trevlig! Men inte tänker jag ge igen med samma mynt, jag tänker inte låta färdtjänstens personal göra mig irriterad utan jag tänker fortsätta vara lika trevlig som jag brukar vara!

Idag fyller även min kusins barnbarnbarns år, Ivar heter han minsann. Därför bestämde jag mig för att åka till deras hus i Gävle, där de så snyggt bor. Det var ett trevligt firande. Jag gav Ivar en hörapparat som han så snyggt hade skrivit på önskelistan. Lite extra mynt kan man ju få lägga ut när han fyller 70 jämt!

Jag kom just hem och har nu börjat planera inför julhelgen. Så här hade jag tänkt mig:

Måndag 22/12 - Uffe och jag ska byta julklappar och julpyssla.
Tisdag 23/12 - Sista julklappshandel för att sedan åka upp till stugan i Härjedalen.
Onsdag 24/12 - Traditionellt julfirande i Härjedalen.
Torsdag 25/12 - Julmys med släkten i Härjedalen.
Fredag 26/12 - Shoppa på mellandagsrean hemma i Stockholm.
Lördag 27/12 - Schackklubben träffas för att byta julklappar.
Söndag 28/12 - Kåge och jag tar färdtjänstens flygplan till Lettland.
Måndag 29/12 - Handla horor, sprit och mat.
Tisdag 30/12 - Jag och Kåge ska på spa och bara vara.
Onsdag 31/12 - Firar ett hejdundrades nyår i Lettland.
Torsdag 1/1 - Åker hem till Sverige igen.

Som ni ser är jag en ganska upptagen gubbe som vill utnyttja julens alla dagar. Därför kommer jag, bli inte alltför ledsna nu, inte blogga på ett tag. Jag kommer ta en liten julpaus nu på tisdag när jag far i väg och kommer nog hinna med ett litet inlägg när jag kommer hem från Härjis - som jag kallar det så snyggt! Sedan blir det lite inlägg när jag kommer hem men inga när jag och Kåge åker till Lettis - som jag kallar det så snyggt. Men sen mina vänner, flyter bloggandet på som vanligt!

Jag ska även hinna med att ringa en fotograf och en bloggdesignare som kan ändra utseendet på min blogg - den är så alldaglig, det känns inte så roligt. Jag vill att ni ska känna att jag faktiskt är ung och underhållande, fast ändå gammal.

Nu kära vänner, ska jag se längdskideåkning i SVT - min goda vän Sture deltar faktiskt! Egentligen tycker jag inte man ska tävla i längdskidor, det ska man bara njuta av.

Ha en underbar dag och njut av att vara lediga!

/Bestefarsan


Från vänster: Ivar, jag och Olof.
Jag vet inte vad som hände med mina ögon, blundade eller något - så tokigt det kan bli!


Fredag i december

Hej gott folk!

Idag var jag lite trött efter gökottan,så jag beslöt mig för att ta en sovmorgon, runt 04.10 snåret steg jag upp.
Jag tänkte, att idag vore det väl kul att se lite ungdomar. Så jag åkte med färdtjänsten till Danderyds gymnasium, en trevlig skola. Inte för att skryta eller så: men jag grundade den.

Hursomhelst, där så hade de sina årliga juldanser. Inte för att skryta eller så, men det var jag som kom på de dära danserna. Så jag tvekade inte att hoppa in och vara med. Det svängde riktigt bra om mig, trots mina år som jag har på nacken.

Efter dansen var jag ganska utmattad, men jag for ändå med min goda, yngre vän Kåge in till Möbban (som jag så ungdomligt kallar det, jag menar Mörby Centrum). Kåge träffade jag under första världskriget då han bara var en liten spädgris - omkring 35 år! Vi har hållit kontakten sedan dess och hittar på alla möjliga saker ibland. Hur som helst kikade vi mest på julklappar. Kåge hjälpte mig att hitta julklappar till alla mina barnbarn, barnbarns barn, barnbarnbarnbarns barn och så vidare. Jag hittade lite småpryttlar och pinaler: jovars, hoppas de blir nöjda. Förra året köpte jag nämligen en trähäst till mitt yngsta barnbarnbarnbarns barn och hon blev inte särskilt nöjd. Trodde hon skulle bli det, hon är ju trots allt 31 år.

I slutet av vår utflykt ringde Kåge färdtjänsten och blev upphämtad. Jag kände att jag ville vara kvar lite längre och rent slumpmässigt träffade jag på några trevliga flickor, de såg så glada ut så jag frågade om de ville hjälpa mig att spela in ett sådant här videoklipp som ni ungdomar ibland sätter upp på era små bloggar. Jag tror att ni uppskattar det så det får bli ett videoklipp varje fredag hade jag tänkt så snyggt.

Ni nyfikna som undrar varför jag har en sådan ljus, feminin och ungdomlig stämma är det för att kamerans ljud är lite snurrigt. Sedan, inte för att skryta, har jag aldrig i hela mitt långa liv rökt - man kan ju få en lite mörkare och raspigare stämma då. Men det har jag inte fått då jag inte rökt! Om ni även är lite nyfikna på min Göteborska/Jönköpingska kan jag berätta att jag har alla möjliga dialekter inprentat i rösten. Jag har ju, inte för att skryta, flyttat runt en hel del i Sverige. Varje dag vaknar jag upp med en ny, och i dag blev det just Göteborska/Jönköpingska.

I videon kommer ni se ett par rara pojkar som kommer fram för att prata med mig, det är så roligt när sådant händer! Det är inte varje dag man får prata med barn. Jag ska även ursäkta mig för flickornas fnitter i bakgrunden, de tyckte det var hemskt roligt att umgås med mig. Jag tror inte att de brukar prata med gamla farbröder - inte heller spela in videoklipp till deras bloggar. Nä mina vänner, vad jag pladdrar på. Se på klippet nu gott folk!

Idag vill jag även bekänna en sak för er... Det är något rätt tungt som jag bär på : mitt kolesterol har sänkts sedan jag började äta Becel proactive.
Puuhh, va skönt att få det sagt.

Tag nu hand om er! /Bestefarsan





Gökotta med Gustaf

Godkväll kära vänner! Idag var jag och Gustaf uppe i gryningen för att ha gökotta. Det är lite lustigt att ha det såhär i decembermånad men vi har haft det som tradition så länge jag kan minnas (alltså inte särskilt länge). Gustaf är en god och framför allt gammal vän till mig och ändå är han 30 år yngre än mig den gamla rackaren! Vi såg inte särskilt många fåglar, de har ju - som ni vet kära vänner - flyttat söderut såhär års. Men det var trevligt ändå må jag säga.

Vid tio begav vi oss till ålderdomshemmet för en kopp kaffe, sedan lämnade jag av Gustaf där och promenerade till mitt eget hem. Här hemma har jag bara tagit det lugnt, jag har lyssnat på radio faktiskt - det var inte igår! Jag läste även ut en god bok, Nilssons Nils hette den. En förbannat (om jag får säga så) bra bok, den handlar om en pojke som heter Nils som flyttar ut till landet med sin far.

Nu hade jag tänkt att sätta på en kopp kaffe och äta en liten mazarin såhär på kvällskvisten innan jag går till bädden. Men innan det ska jag skriva ner en hemlighet om mig själv: ni måste vara väldigt nyfikna nu era små filurer.

Jag har peruk, egentligen är jag skallig.

Så, då har jag fått det bekännandet ur vägen - skönt!

/Bestefarsan



Gustaf och jag efter gökottan, vi tog en kopp kaffe på ålderdomshemmet.
(Fråga inte varför Gustaf har en Ölandsrundan-lapp: han är lite senil bara)


Riksdagen, min forna arbetsplats

Hej gott folk!
Idag kände jag när jag vaknade : vore det inte underhållande att åka in till Stockholm idag, för att titta på alla glada människor såhär i juletid?
Jag beslutade mig för det, och (ungdomlig som jag är) tog jag tunnelbanan in till T-centralen. Där träffade jag på några av grabbarna ifrån schack-klubben. Jag såg även min systerssonson, som stod och spelade munspel. Det är alltid lika kul att träffa på släkten!

Hursomhelst, när jag vandrade omkring bland alla lyckliga fina stockholmare kom jag på att jag kanske borde gå förbi min gamla arbetsplats : Riksdagen. Ja, inte för att skryta eller så, men under 1700-talets andra hälft så var jag mycket framstående innom det dåvarande arbetarpartiet. Jojo, det var tider det! Ja, inte för att skryta eller så, men jag finns ju avbildad på flera tavlor, och även som staty. Det är fina grejer det!

Efter besöket så tog jag mig hem igen. Lite brottom hade jag, eftersom mitt besök blev ganska fördröjt av en stökig skolklass som också tyckte att Riksdagen var en lämplig plats att åka till just idag.
När jag skulle hem ringde jag till färdtjänsten, jag hade blivit lite trött i fötterna. Så jag kom säkert hem.

Nejnu hörrni, nu är det väl snart dags för ett spännande program av Antikrundan, eller vad säger ni?

/Bestefarsan



Jag och Fredde, som jag kallar honom så snyggt.


Dagens utstyrsel

Hej kära vänner! Efter att ha kikat på de mer ungdomliga bloggarna har jag uppfattat att det här med att visa vad man har haft på sig för kläder är populärt. Så idag tänkte jag visa vad jag hade på mig och sedan skriva vad jag har köpt mina kläder era nyfikenheter.


Huvudbonad från Nils Hantverkarbo
Blå finskjorta från Karlssons skrädderi
Skön fodrad väst  från UFF-lådan (där kan man fynda till tusen!)
Mörkblå chinos från Dress old
Ring från Guldfynd (missförstå inte: jag är singel)



Idag ville jag även testa något nytt: skägg! Därför köpte jag en skäggbit i en skämtbutik och limmade fast det, tyvärr använde jag superlim och det är lite svårt att få bort det, men men kära vänner: oroa er inte i onödan för mig, jag får nog bort det!

Ett inlägg om vad jag gjorde under dagen kommer snart dyka upp - oroa er inte!


Introduktion

God eftermiddag kära vänner! Mitt namn är Bestefar - men ni mina vänner, ni kan kalla mig Bestefarsan - det låter lite ungdomligare, inte så föråldrat. Jag gick 1:an till 6:an med Bockstensmannen, levde mina 10 första år i vatten, åt snittar på premiären av hjulet och min första skinnjacka var av mammut. Höhö, nej men skämt å sido, skämt å sido - jag är rätt gammal. Mina intressen är väl mest att spela boule med gubbarna, filosofera och spela dator - jag är en rätt aktiv gubbe faktiskt. Jag kommer ursprungligen från Danmark men jag har flyttat runt rätt mycket i Sverige och till slut hamnade jag här i en bit från Stockholm... vi får väl se vart det bär härnäst.

Nu undrar ni nog, era nyfikna små frön, hur i helskutta jag hamnade här? Ja, det började när jag satt vid frukostbordet i tamburinen, morgonfilosoferade lite - inga konstigheter med det, det händer rätt ofta! Men så fick jag den här visionen att jag måste uttrycka mig för världen - hur jag lever och vad jag gör, som så många i Sverige har gjort. Då tänkte jag, att en sådan här modern sak som en blogg, kan väl tänkas passa? Så nu försöker jag komma igång lite, det kommer inte bli lätt men det ni ungdomar.. saker som är lätta, det är dom man ska passa sig för - då kan man inte lära sig att uppskatta livets svåra stunder som ofta för med sig gott och välförtjänhet: som en liten belöning när man är klar. Det kan vara en smörgås med pastej och ägg eller varför inte en bit Werthers?




Jovars, även gamla människor kan släppa loss ibland!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0